Onze tool waarmee u uw toestemming voor ons gebruik van cookies kunt beheren, is tijdelijk offline. Daardoor kunnen sommige functies waarvoor uw toestemming voor het gebruik van cookies nodig is, mogelijk ontbreken.
STEFAN FENCHEL
'IK WIL VERANDERINGEN TEWEEGBRENGEN."
De Green Plant Leipzig is jouw project; je hebt het samen met anderen opgezet en geeft er nu leiding. Wat houdt dit precies in? Ik geloof dat de bloeiende weilanden op het fabrieksterrein niet het enige zijn...
Stefan Fenchel: Je kunt het het beste bekijken als een legpuzzel waarvan de stukjes perfect moeten passen. In de Green Plant willen we de stukjes van milieu, economie en sociale kwesties samenbrengen. We hebben de sociale duurzaamheid opgedeeld in interne en externe impact. We stellen onszelf bij al onze activiteiten verschillende vragen om de stukjes te doen passen: Is dit milieutechnisch echt een goed idee? Is het economisch haalbaar? Met wie willen we hieraan samenwerken? Hoe bereiken we ons personeel? Onze ‘Vision Zero Emission Factory’ bestaat al sinds de fabriek in Leipzig is opgericht. We hebben windmolens, accu's voor energie-opslag en het eerste indoor waterstofstation voor transporttrucks in Duitsland.
Wat motiveert jou om deze issues aan te pakken? Want van origine ben je scheikundige.
Stefan Fenchel: Ik had als kind al interesse in de natuur. Die wilde ik altijd al beschermen, op mijn eigen manier. Oorspronkelijk deed ik onderzoek als scheikundige. Maar toen besloot ik dat ik actief de verantwoordelijkheid wilde pakken en dingen wilde veranderen. In de industrie kun je dat op de meest effectieve manier doen. In het begin werkten we aan het Green Plant-project naast onze normale functies en pas sinds 2020 is het mijn fulltime baan. Maar dat kwam precies op het juiste moment, want de klimaatzorgen nemen explosief toe. Vooral CO2 vermindering is belangrijk.
Welk onderdeel van het project maakt je het meest trots?
Stefan Fenchel: Onze Green Plant is een project dat motiveert. Het eindpunt van dit soort projecten is niet een product; ze zorgen ervoor dat anderen iets doen om ontwikkelingen verder te brengen. Daarom ben ik nu al zo trots op het project als geheel. Het grootste tastbare succes van ons werk tot nu toe vind ik de waterstofleiding. Als alles verloopt zoals gepland, wordt die de komende jaren gerealiseerd en kan die daarna de fabriek voorzien van groene waterstof. Dat heeft natuurlijk een heel ander effect dan die bloeiende weilanden. Het is een stap die ons van CO2 vervuiler naar toonaangevend uitstootverminderaar brengt. Daarom ben ik tegenwoordig bijna 90 procent van mijn dag bezig met heel politieke kwesties. Tegelijkertijd vallen ook die weilanden, de bijen en de appelsap afkomstig van het fabrieksterrein onder mijn verantwoording. Het is een behoorlijke klus om dit in evenwicht te houden, maar de breedte ervan fascineert me. Natuurlijk gaat niet alles altijd van een leien dakje, niet alles werkt meteen. Ik probeer al jarenlang mensen voor onze standpunten te winnen en enthousiast te maken – maar velen kunnen gewoon de tijd niet vinden om zich druk te maken om het milieu. Hoewel ik hun standpunt wel begrijp, zijn zulke negatieve reacties toch een teleurstelling voor een idealist als ikzelf.
Stel, je komt Oliver Zipse, Chairman of the Board of Management van BMW AG, tegen. Hij vraagt: "Hoe kan ik jou helpen om de Green Plant in Leipzig te doen slagen? Wat heb je nu het hardst nodig?" Je hebt één minuut om te antwoorden. Wat zou je dan zeggen?
Stefan Fenchel: "Duurzaamheid diep verankeren in elke functie. Laat managers inzien dat duurzaamheid een manier van doen en denken is – niet zomaar een toevoeging." Die houding is zo belangrijk! Duurzaamheid moet niet staan voor loze labeltjes toekennen, of iets zijn dat we voor de goede sier doen omdat de baas het wil. Dan zijn we niet meer geloofwaardig. Het zou nutteloze ‘greenwashing’ zijn.