DUURZAAM EN DOORDACHT: INNOVATIEVE MATERIALEN.

MINI wordt vanaf 2030 100% elektrisch – een stap waar wij enorm naar uitkijken! Op dit moment rollen we al duurzame strategieën uit die van invloed zijn op toeleveringsketens en materialen, elektrificatie, fabrieken en ons startup-programma URBAN-X. Meer hierover staat in onze verhaalreeks omtrent duurzaamheid, "BIG LOVE FOR THE PLANET." Het onderwerp duurzaamheid is ontzettend belangrijk, ook voor onze designers. We werpen een blik achter de schermen van onze designafdeling. 

Onze collega's op de interieurafdeling zoeken elke dag naar duurzame materialen om MINI te verbeteren. Bovendien blijven onze ontwerpers slimme oplossingen ontwikkelen. Lees hier meer over hoe zij dat doen:

DUURZAAM EN DOORDACHT: INNOVATIEVE MATERIALEN.
HET POTENTIEEL VAN RECYCLEN BENUTTEN.

- HET POTENTIEEL VAN RECYCLEN BENUTTEN.
Het vereist slechts een beetje organisatie. Vooral als het gaat om het verminderen van afval. Dit geldt voor ons allemaal, maar vooral voor grote bedrijven zoals MINI. Gelukkig hebben we hiervoor onze creatieve interieurontwerpers, omdat de functieprofielen van deze collega's, die grotendeels werken op ons hoofdkantoor in München, standaard uitstekende organisatorische vaardigheden vereisen. Met nauwkeurige planning proberen ze productieonderbrekingen en verspilling zo veel mogelijk te vermijden, elimineren ze alle productiestappen die niet strikt noodzakelijk zijn en gebruiken ze materialen met de juiste eigenschappen, maar houden de hoeveelheden zo laag mogelijk. Het verwerken van enkele materialen biedt immers meer mogelijkheden voor recycling dan het gebruik van materialen met een gemengde samenstelling. Dus onze collega's gebruiken elke dag hun nieuwsgierigheid, creativiteit en innovatie om toekomstbestendige ideeën naar de weg te brengen.

POLYESTER VAN PET-FLESSEN.

- POLYESTER VAN PET-FLESSEN. 
Het produceren van producten zoals rugzakken en sportschoenen van gerecyclede PET-flessen is tegenwoordig heel normaal. Misschien draag je op dit moment zelfs een paar schoenen gemaakt van oude frisdrankflessen. MINI hergebruikt ook plastic. Dit betekent in de praktijk dat de materialen die in het productieproces worden gebruikt, niet elke keer nieuw worden gemaakt, maar worden hergebruikt. Dit leidt tot minder afval, bespaart energie en vermindert onze ecologische voetafdruk. Zo gebruiken de ontwerpers van MINI bijvoorbeeld oude gerecyclede PET-flessen om polyester te produceren dat weer gebruikt wordt in het interieur van de auto. We doen er alles aan om het aandeel secundaire grondstoffen in het interieur te verhogen tot meer dan 50%. Naast tal van andere factoren die we met onze duurzaamheidsstrategie aanpakken, is dit een ander belangrijk punt voor ons als het gaat om grondstofbesparende voertuigproductie.

ALTERNATIEVEN VOOR LEER.

- ALTERNATIEVEN VOOR LEER.
De BMW Group, waar MINI ook deel van uitmaakt, biedt al jaren een uitgebreide keuze aan interieurstoffen. Vooral veganistische leeralternatieven spelen hierbij een bijzondere rol. Om aan de eisen van klanten te voldoen, werken we samen met innovatieve start-ups om mogelijke oplossingen te onderzoeken. In 2023 brengt de BMW Group de eerste auto’s op de markt met de mogelijkheid om te kiezen voor 100% veganistisch materiaal, die ook gebruikt gaat worden in de nieuwe MINI modellen. Alternatieven voor leer zijn bijzonder geschikt voor slijtgevoelige plekken zoals het stuur en de stoelen. Maar er is veel meer te zeggen over dit onderwerp: het gebruik van alternatieven voor de stuurbekleding levert alleen al 85% lagere koolstofemissies op langs de toeleveringsketen dan het gebruik van echt leer. Dit is een belangrijke, zij het slechts kleine, eerste stap in de juiste richting.

GERICHT OP DE TOEKOMST.

- GERICHT OP DE TOEKOMST.
In het belang van duurzaamheid werken we voortdurend aan de ontwikkeling van toekomstbestendige materialen zoals Mirum, een alternatieve textielstof. Dit materiaal is volledig plantaardig en ziet er net uit als leer. Momenteel onderzoeken we in hoeverre het bestand is tegen slijtage. Dat klinkt veelbelovend, toch? Vooral als je bedenkt dat het gebruik van Mirum volgens onze schattingen de koolstofemissies met 50% vermindert in vergelijking met andere alternatieven. Bovendien is er minder water nodig voor de productie ervan. Dit zou van Mirum het ideale materiaal maken voor het interieur van toekomstige MINI generaties.

BIG LOVE FOR THE PLANET.

- BIG LOVE FOR THE PLANET.
ER IS GEEN TWEEDE AARDE. Allemaal moeten we ons steentje bijdragen aan het behoud en de bescherming van onze leefomgeving. Daarom hebben we bij MINI onszelf ten doel gesteld om op weg naar 2030 al onze modellen te elektrificeren.

Dat is echter niet het enige: we willen ook dat onze toeleveringsketens eerlijk en transparant zijn, dat onze fabrieken energieverbruik verminderen en mensvriendelijkheid verhogen en dat onze materialen minder grondstoffen vereisen en te recyclen zijn. We willen hierin het voortouw nemen en zoveel mogelijk mensen laten aanhaken. Waarom doen we dit? Omdat het in ons DNA zit.

Hier bij MINI hebben we altijd van iets kleins iets groots gemaakt. De eerste klassieke Mini is eind jaren vijftig ontworpen, in een tijd waarin de Suez-crisis het industriële Westen deed beseffen dat fossiele brandstoffen geen onuitputtelijke bron van energie zijn. MINI heeft sindsdien altijd gestreefd om een mobiliteitsmerk te zijn met oog voor de beperkingen van een stedelijke omgeving, vertaald naar auto’s die een go-kart rijbeleving combineren met verregaande milieubewustzijn. Dit zijn we verplicht aan onze samenleving en aan de generaties die nog komen.