Onze tool waarmee u uw toestemming voor ons gebruik van cookies kunt beheren, is tijdelijk offline. Daardoor kunnen sommige functies waarvoor uw toestemming voor het gebruik van cookies nodig is, mogelijk ontbreken.
CLAUDIA MAASDORP
"DE MINDSET IS: IK MOET ER GEWOON MEE BEGINNEN.”
Als BMW Group in 2030 de CO2 uitstoot met 80% heeft verminderd ten opzichte van 2019, dan heb je een groot doel behaald. Waar richt jij je nu op?
Claudia Maasdorp: "Momenteel ben ik druk bezig met energiekwesties bij de productie, warmteterugwinning en het hergebruik van verloren energie. Maar de vraag is: waar en hoe kunnen we CO2 besparen? Veel geziene maatregelen zijn het voorkomen of verlagen van het energieverbruik, waarbij fossiele brandstoffen vaak vervangen worden door hernieuwbare. Maar voor de energietransitie moeten we verder gaan en tegelijkertijd ook grondstoffen besparen. Wij testen bijvoorbeeld hoeveel energie we bij de productie kunnen terugwinnen uit de remenergie van de robots – er is ook nog meer potentieel mogelijk bij elektrische auto's op de weg. We hebben vergelijkbare pilots en ideeën nodig voor alle grondstoffen."
Is CO2 vrije productie realistisch?
Claudia Maasdorp: Ik denk van wel. Het is bovenal een kwestie van mindset. Die mindset is: ik moet er gewoon mee beginnen. En met ‘ik’ bedoel ik iedereen. Kijk naar het totale verbruik van grondstoffen op alle afdelingen, voor elk kleine detail. Daar gaat het om. Maar als we niet klein beginnen met de allerkleinste dingen, dan komen we er nooit.
Mijn bijdrage bestaat uit structuren en methodes voor overkoepelende concepten ontwikkelen, samen met de collega's die gaan over energievoorziening. Van de ontwikkeling tot aan de fabriek. Dat lukt alleen als we samenwerken, zelfs als we niet dezelfde taal spreken. Ik wil die mindset ook laten doordringen bij technologieën waarvan we tot dusver aannemen dat hier niets te besparen is. Bovenal moet het niet uitmaken of een afdeling deelt in de energiekosten of niet. Iedereen moet hetzelfde pad bewandelen. Ook moeten we letten op afhankelijkheden: als we kiezen voor waterstof in plaats van aardgas, waar halen we dan die grote hoeveelheden water vandaan? Schoon drinkwater is tegenwoordig al schaars genoeg. We moeten onszelf dus de vraag stellen welke bijkomende effecten onze beslissingen hebben. Maar daarvoor moeten we buiten onze eigen referentiekaders gaan denken. Dit kunnen we alleen doen door compromissen te sluiten, innovaties te bedenken en elkaar te helpen.
Je bent voor je werk constant bezig met CO2, energiebesparing en duurzaamheid. Neem je dit ook mee in je privéleven?
Claudia Maasdorp: Absoluut. Ik heb er nu een andere kijk op. Extreem weer plaats ik meteen in context en ik denk anders over nieuwe aankopen of energieverbruik. Wij wonen in een 40 jaar oud huis met kleine kamertjes. Eerst wilde ik de muren openbreken en er grote, open ruimtes van maken, maar nu vind ik het veel logischer om de kleine kamers zo te laten. Dan bespaar je veel energie op de verwarming.
Welke successen zijn er nu al behaald? Waar ben je het meest trots op?
Claudia Maasdorp: Onze fabriek in Debrecen is al een enorm succes. Die wordt de nieuwe maatstaf op het gebied van duurzaamheid. Dat is echt niets onbenulligs: we hebben een grote verantwoordelijkheid, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de economie. Ons team toont lef door de juiste aanbevelingen te doen voor de fabriek en het bedrijf toont lef door die te financieren. Ik ben trots op het lef dat iedereen toont.