COMING SOON!

author.product-selector.pdhNotAvailable.disclaimerInfo.text This component is currently unavailable. But feel free to look around. And come back soon if you can’t find what you’re looking for this time.
MINI - love for the people - Rooftop artist Tjitske Strom MINI - love for the people - Rooftop artist Tjitske Strom

Rooftop - exclusief voor jou.

MINI Big Love Rooftop

Fotograaf Tjitske: Ellis Biemans.

ROOFTOP ARTIST: tjitske

— Kun je jezelf even voorstellen? Ik ben Tjitske en ik ontwerp prints, patronen en textiel, voornamelijk voor interieur toepassingen en producten. Mijn stijl is expressief en reflecteert een dynamische synergie van tegenpolen, zichtbaar in de combinatie van geometrische en organische vormen, gedetailleerde fotografische collages tegenover abstracte illustraties, en de implementatie van digitale technieken en tactiele ambachten. Door het verkennen en afwisselen van tegenstellingen wil ik zowel de eenheid als de diversiteit van het leven benadrukken.

In opdrachten probeer ik altijd de juiste balans te vinden tussen mijn eclectische stijl en de identiteit of briefing van de opdrachtgever. Door deze uitgangspunten te combineren met hedendaagse design tendensen en relevante inspiratie kan ik mijn opdrachtgevers blijven verrassen met opvallende designs.

—Wat is je achtergrond? In 2009 ben ik afgestudeerd met een Bachelor in Fashion Design van het Amsterdam Fashion Institute. Tijdens deze studie ontwikkelde ik mijn passie voor prints en textiel; mijn collecties hadden vooral een focus op het ontwikkelen van deze 2D toepassingen. Direct na het afstuderen begon ik mijn eigen ontwerpbureau en kreeg uiteenlopende opdrachten binnen de modewereld. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan met een (freelance) baan als editor en styliste voor het internationale vakblad WeAr Magazine. Van 2014 tot 2016 heb ik voor Marcel Wanders Studio gewerkt, waar ik prints, illustraties en grafische ontwerpen ontwikkelde voor product- en interieur projecten. Daarna vervolgde ik mijn eigen weg met opdrachten voor merken zoals Moooi, Ted Baker, Kek Amsterdam en Revised. Gedurende deze jaren heb ik veel gereisd, gedeeltelijk werkzaam op afstand voor mijn klanten en gedeeltelijk op locatie voor bedrijven in Kaapstad, Zuid-Afrika en Luanda, Angola. Op dit moment woon ik in Oosterwold, een zelfvoorzienende buurt van Almere, en werk ik zowel voor opdrachtgevers als aan mijn eigen projecten.

— Waar zie je jezelf over een jaar vanaf nu? Met mijn exposities op de Dutch Design Week 2022 hoop ik meer zichtbaarheid te genereren voor mijn werk, en een goede start te maken met de lancering van mijn eigen collectie. Ik wil het komende jaar de collectie uitbreiden met meer ontwerpen, en deze in verschillende tactiele technieken uitvoeren. Maar ook wil ik graag werk in opdracht blijven doen voor mooie design merken, zowel nationaal als internationaal.

— Hoe heb je jezelf ontwikkeld? Door mijn studie in de mode heb ik geleerd conceptueel te denken en mijn creativiteit op meerdere vlakken in te zetten. Na mijn studie heb ik mezelf doorontwikkeld door ervaring op te doen en te investeren in het aanleren van nieuwe skills. Het maken van prints, patronen en textiel is ontstaan uit mijn passie, en ik ben me hier in de loop van de jaren steeds meer in gaan specialiseren, gewoon door te dóen. Zo ben ik steeds meer gaan werken voor diverse interieur toepassingen zoals behang, tapijt en textiel.

— Wat is jouw mentaliteit als het aankomt op kunst? Ik zie mezelf meer als een designer dan een kunstenaar omdat ik meestal ontwerp in opdracht. De collectie ‘ The Art of Living Together’ is mijn eerste eigen collectie, wat dus meer kan worden gezien als autonoom werk. Ik denk dat design en kunst vaak dichtbij elkaar liggen en elkaar kunnen versterken en overlappen: mijn design voor een wandkleed kan ook worden toegepast op een MINI rooftop.

— Waar komt je inspiratie vandaan? Het natuurlijke verschijnsel symbiose* is de inspiratie geweest voor mijn collectie ‘The Art of Living Together’, die bestaat uit getufte en geweven wandkleden. Ze worden gepresenteerd in de groepsexposities van Kazerne - Home of Design en Isola Design Gallery tijdens de Dutch Design Week. De interactie tussen verschillende soorten wordt benadrukt door de wisselwerking van het geometrische en het organische, het abstracte en het gedetailleerde, en het digitale en het tactiele. Tegengestelde werelden die in elkaar opgaan, samenwerken en elkaar versterken. Uit deze collectie wandkleden is ook het ontwerp voor MINI ontstaan, omdat dit goed bij MINI’s thema Big Love bleek te passen. Mijn ontwerp voor MINI heet ‘Zebra & Ostrich’ * en is een afgeleide van één van mijn getufte wandkleden die bij Isola Design Gallery worden gepresenteerd.

* Symbiose is één van de krachtigste voorbeelden van evolutie waarbij dieren, planten, schimmels en organismen samenwerken om te overleven, door elkaar te ondersteunen en bij te dragen aan elkaars bescherming. Deze hechte relatie tussen verschillende soorten heeft vaak een lange geschiedenis van wederzijdse co-evolutie.

* Zebra & Ostrich Struisvogels en zebra’s zijn afhankelijk van elkaars zintuigen. Struisvogels zijn hardhorend en hebben een zwak reukvermogen terwijl hun zicht uitzonderlijk is. Daarentegen hebben zebra’s een zwak zicht maar een perfect ontwikkeld reukvermogen en gehoor. Deze diersoorten leven samen om elkaar te waarschuwen voor roofdieren, door slim gebruik van elkaars zintuigen.

— Waar heb je de inspiratie gevonden? Heeft de auto daar zelf ook aan bijgedragen? Heb je je laten sturen door de vorm van deze MINI? De inspiratie voor mijn concept over symbiose is een aantal jaar geleden ontstaan, toen ik voor een paar maanden in Angola was voor een soort artist in residence. Ik heb toen onderzoek gedaan naar dit natuurverschijnsel. De ontwerpen voor mijn wandkleden heb ik eerder dit jaar gemaakt, en het ontwerp voor MINI heb ik aangepast naar de vorm van het dak. Ik heb voor dit ontwerp gekozen omdat het de snelheid en beweging van mobiliteit benadrukt en daarom goed bij MINI past. Struisvogels zijn namelijk ook de snelste landdieren op twee poten, ze kunnen tot wel 75 km per uur rennen. En zebra’s gebruiken hun bewegende strepen om roofdieren af te leiden tijdens het vluchten. Ik hoop dat deze dynamiek terug te zien is in het design.

— Wat heb je met Big Love for the Planet en for the People? Voor mij is de natuur een grote en oneindige inspiratiebron, en ik wil met mijn werk mensen bewust maken van de schoonheid hiervan, en de urgentie voor het behoud van onze natuurlijke leefomgeving. De symbiotische relaties zijn voor mij ook een voorbeeld voor omgangsvormen tussen mensen: we moeten onze verschillen omarmen en elkaar versterken, in plaats van elkaar af te wijzen op verschillen.

— Wat is je werkwijze? Ik ontwerp digitaal en mijn designs ontstaan door het experimenteren, aanpassen en schetsen in photoshop en illustrator. Ik combineer digitaal tekenen met het creëeren van composities van foto’s en structuren. Daarbij kies ik de werkwijze die het beste past bij de opdracht en toepassing. Voor iedere toepassing is er namelijk een andere output; het materiaal of de techniek waarin het design wordt uitgevoerd is altijd van belang. Voor bijvoorbeeld het gedetailleerde weven gebruik ik een andere ontwerp techniek dan voor het abstracte tuften.

— Welke uitdagingen brengt een canvas als dit met zich mee? Hoe anders is een MINI rooftop van wat je normaal maakt? Het is altijd de uitdaging om een ontwerp passend te maken in het specifieke canvas; het vinden van de juiste compositie en verhouding ten opzichte van het formaat waarin ik werk. Dit is eigenlijk een soort puzzel en vooral een kwestie van experimenteren totdat er een compositie ontstaat met de grootste visuele aantrekkingskracht.

— Wat wil je vertellen met deze uiting? Is het een verhaal, emotie, gedachte? Wil je prikkelen, verbazen, rust geven, in vervoering brengen, inspireren, …? Wat wil je dat mensen denken als ze dit werk zien? Is dat anders dan in je gewone werk? Ik wil mensen inspireren met krachtige visuals. Mijn werk is expressief en kleurrijk en ik hoop dat mensen er blij van worden. Daarnaast wil ik ook inspireren met het verhaal achter het ontwerp. De liefde voor de natuur en het omarmen van tegenstellingen is de achterliggende boodschap van dit rooftop design.

— Waar hoop je hem zelf te zien? Wat denk je dat er door je heengaat als je er een ziet rondrijden? Het lijkt me heel tof om deze MINI te zien rijden op de Chapman’s Peak drive, een supermooie route langs de kust vlakbij Kaapstad. Deze route heb ik vaak gereden toen ik daar woonde en ik zou heel graag een keer terug willen. Ik moest er ook meteen aan denken omdat de Chapman’s Peak drive bekend staat om de vele auto commercials die daar worden opgenomen. Dit is heel begrijpelijk want het is echt prachtig daar, ook qua licht. En, er lopen in Zuid-Afrika natuurlijk ook veel struisvogels en zebra’s rond.

— In een wereld waarin alles kan, hoe had deze MINI er dan uitgezien? Wat zou te gevaarlijk, te moeilijk, fysiek onmogelijk zijn geweest? Ik had graag de hele buitenkant van een MINI willen wrappen in het ontwerp, en dan de hele binnenkant bekleed met textiel in hetzelfde design. Maar helaas is dat concept niet mogelijk doordat het de perceptie van veiligheid teveel aantast. Maar wie weet in de toekomst!