MINI Dealer

MINI design.

De ideale lijn.

de ideale lijn de ideale lijn
HET DESIGN PROCES.

Vanaf het moment dat de eerste MINI’s de weg op gingen, zijn ze niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het iconische design is door de jaren heen met de tijd meegegaan, maar altijd onmiskenbaar MINI gebleven.

ONZE MAN IN MÜNCHEN. ONZE MAN IN MÜNCHEN.
ONZE MAN IN MÜNCHEN.

Bedacht door de Britten, geperfectioneerd door de Duitsers, ontworpen door een Nederlander. Sinds 2009 staat Adrian van Hooydonk aan het roer van de ontwerpafdeling van de BMW Group en is hij eindverantwoordelijk voor het design van alle MINI’s (en alle BMW’s en Rolls Royces, maar dat terzijde).

VAN SCHETS TOT SHOWROOM. VAN SCHETS TOT SHOWROOM.
VAN SCHETS TOT SHOWROOM.

De introductie van een nieuwe MINI gaat niet over één nacht ijs. Voordat een nieuw model de weg op gaat, wordt een uitgebreid traject doorlopen waarin de beste ontwerpers hun visie geven op de volgende MINI.

HET CONCEPT. HET CONCEPT.
HET CONCEPT.

Het designproces begint met het groen licht voor de ontwikkeling van een nieuw model. Op basis van trends in de markt en de behoeftes van autorijders wordt er een interne competitie uitgeschreven onder de tien beste designers. Zij gaan aan de slag met het bedenken van een concept met bijbehorende eerste ruwe schetsen. Daarbij halen ze inspiratie uit de MINI geschiedenis, product design, meubelontwerp, maar bijvoorbeeld ook uit de natuur.

EEN BLANCO CANVAS. EEN BLANCO CANVAS.
EEN BLANCO CANVAS.

Zodra de designers tevreden zijn met hun concept, werken ze hun schetsen verder uit. Gewapend met een stift en een leeg schetsblok tekenen ze ontwerp na ontwerp, totdat hun visie op het nieuwe MINI model langzaam maar zeker vorm begint te krijgen.

LEVENSGROOT. LEVENSGROOT.
LEVENSGROOT.

Na de schetsfase wisselen de designers de stiften in voor tape. Daarmee brengen ze hun ontwerp op ware grootte tot leven op een witte muur. Het zwarte tape is flexibel, waardoor de ontwerpers gemakkelijk lijnen en verhoudingen kunnen aanpassen. In deze fase worden de definitieve contouren van de MINI steeds duidelijker zichtbaar.

DE DERDE DIMENSIE. DE DERDE DIMENSIE.
DE DERDE DIMENSIE.

Behalve de tape tekeningen maken de designers op dit punt in het proces ook een 3D model op ware grootte van industrieel klei. Hierop kunnen ze de lijnen, oppervlakten en rondingen voelen en vormen.

DE LAATSTE HAND. DE LAATSTE HAND.
DE LAATSTE HAND.

Een jaar na de aftrap van de competitie zijn er nog een paar modellen over. Hieruit wordt het definitieve exterieur en interieur gekozen. Daarna wordt er een model gemaakt dat in productie kan en is weer een innovatief concept werkelijkheid geworden.