WAAROM IOLA HAAR MINI ELECTRIC ZO LEUK VINDT.

Iola is moeder, financieel guru in de modewereld en fervent skater. Ze laat haar individualiteit en unieke gevoel voor stijl graag zien. Toen ze een auto nodig had, werd het dus de MINI Electric. Een korte rit naar het park om te skaten of een ontspannen rit door het buitengebied van South Yorkshire waar ze woont, sinds de overstap naar elektrisch rijden krijgt ze er geen genoeg van. Ze vertelt ons waarom ze haar MINI Electric zo leuk vindt.
MINI elektrisch rijden - Verhalen - Iola MINI trots MINI elektrisch rijden - Verhalen - Iola MINI trots

“MINI rijders zien er altijd zo trots uit in hun auto's.”

“Ik heb de MINI altijd al leuk gevonden. MINI rijders zien er altijd zo trots uit in hun auto's en de personalisatiemogelijkheden zijn een groot voordeel. Ik hou ervan om mijn individualiteit te tonen en de MINI Electric past daar heel goed bij.

Toen ik mijn MINI Electric bestelde wilde ik alles in het zwart – behalve de gele buitenspiegels. De lichtmetalen wielen zijn zwart, de portiergrepen zijn zwart, de koplampomlijsting is zwart. Hij heeft ook getint glas en een sportieve luchtinlaat op de motorkap. Ik vind hem er geweldig uitzien en het is een leuk idee dat er geen andere MINI Electric hetzelfde is. Hij is echt uniek! Toen mijn auto bij de dealer werd afgeleverd, was het verkoopteam zo onder de indruk dat de nieuwe demo-auto's in een vergelijkbare volledig zwarte samenstelling zijn besteld.

Maar het zijn niet alleen die opvallende dingen van mijn MINI Electric waar ik van hou. De verlichte instaplijsten zijn een geweldige toevoeging, net als de instapverlichting onder de buitenspiegels, die bij het instappen de grond verlicht.”

“Een zeer positieve rijbeleving.”

“Ik rij zowel in de stad als in het buitengebied rond Yorkshire en mijn MINI Electric is perfect voor beide. Dankzij de elektrische aandrijving komt hij direct in beweging als je het stroompedaal intrapt. Hij heeft ook een perfect formaat voor zowel de stad als buitenwegen: niet te groot, niet te klein. De rijeigenschappen zijn ook erg goed. Het is een zeer positieve rijbeleving.

Het beste aan elektrisch rijden is voor mij het regeneratieve remmen – de functie waarmee je de accu oplaadt als je het stroompedaal los laat. Het is een andere manier van rijden, maar je went er snel aan. Het maakt je ook bewust van je energiegebruik, dat vind ik geweldig. Iedereen zou oog moeten hebben voor energieverbruik en de MINI Electric helpt in dat opzicht.”

MINI elektrisch rijden - Verhalen - positief rijden MINI elektrisch rijden - Verhalen - positief rijden

“Ik laad hem niet elke nacht op – alleen als het nodig is.”

“Mijn MINI Electric is mijn eerste elektrische auto, maar ik heb mij nooit zorgen hoeven maken over opladen. Ik was juist wel nieuwsgierig hoe dat zou gaan. De vragen die ik erover had waren eigenlijk de standaardvragen: hoe vaak moet ik opladen, hoe gemakkelijk gaat dat, waar kan ik opladen, hoe lang duurt dat? Maar zoals gezegd heb ik daarbij geen problemen gehad.

Ik laad meestal thuis op via onze Wallbox, maar ver van huis opladen is ook gemakkelijk. De MINI Electric smartphone-app helpt daarbij. Thuis kan ik bijvoorbeeld instellen dat de auto op een bepaalde tijd moet opladen. Ik kan ook zien hoeveel het opladen gaat kosten en hoeveel actieradius de auto al heeft. Met de app is het ook heel eenvoudig om onderweg laadstations te vinden.

Ik laad hem zeker niet elke nacht op, alleen als het nodig is. De meeste ritten zijn best kort en daar heb je zeker geen volle accu voor nodig. Tegen mensen die zich zorgen maken over de actieradius wil ik zeggen: zorg ervoor dat je je reizen voor vertrek plant. Gebruik de Green rijmodus om de actieradius te sparen, neem geen onnodige bagage mee en laad alleen op als dat nodig is.

Als ik naar de supermarkt ga, stop ik misschien even 15 minuten bij een snellader. Of ik gebruik een langzamer openbaar laadpunt terwijl ik ergens uit eten ben. Als je nu nooit zonder benzine komt te staan, kom je straks ook nooit zonder stroom te staan! Er zijn tegenwoordig overal oplaadpunten.

De lage gebruikskosten zijn ook fantastisch. Dat is voor mij zeker een belangrijke reden om elektrisch te gaan rijden. Geen wegenbelasting en de laadkosten zijn laag vergeleken met het tanken van benzine of diesel. De overheidssubsidies helpen ook de kosten te drukken. Je betaalt geen spitsheffing in Londen en je kunt op veel plekken gratis parkeren tijdens het opladen.

Ik zou haast zeggen dat de MINI Electric tegenwoordig een integraal onderdeel van mijn leven is. Dat moet ook wel eigenlijk. Ik rij er iedere dag mee naar mijn werk, vervoer mijn kind of mijn skates en als ik grotere dingen moet vervoeren kan eenvoudig de achterbank plat. Voor een compacte stadsauto is hij erg ruim. Hij is best flexibel inzetbaar eigenlijk.”

“Ik kom nooit ruimte tekort”

"De MINI Electric heeft voor mij het perfecte formaat. Naast het runnen van mijn chai bedrijf ben ik ook fotografe en vervoer ik veel materiaal. Koffers, statieven, batterijen – alles past prima achterin. Doordat de achterbank neergeklapt kan worden, kom ik nooit ruimte tekort.

Ik heb ook een hondje, Ziggy, en zij vindt de auto ook geweldig. Ten eerste is het ontbreken van motorgeluid goed voor haar. Daardoor is zij tijdens het rijden erg ontspannen. Ten tweede heeft zij veel ruimte in de auto. Ze is maar klein, maar een middelgrote hond zou ook nog prima achterin passen.

Als je overweegt om over te stappen naar elektrisch, zeg ik: gewoon doen! In de MINI Electric krijg ik een veel grotere kick dan in een benzine- of dieselauto. Ik denk dat als mensen meer weten over elektrische auto's in het algemeen – opladen, kosten, actieradius – ze de overstap dan veel gemakkelijker maken.

Ik ken veel mensen die het opladen spannend vinden, maar tegenwoordig zijn overal laadstations. De beschikbare apps en technologie maken het plannen van je reis bovendien veel makkelijker. Het gebruik van de MINI Electric is heel eenvoudig."

MINI elektrisch rijden - Verhalen - Iola ruimte MINI elektrisch rijden - Verhalen - Iola ruimte