COMING SOON!

author.product-selector.pdhNotAvailable.disclaimerInfo.text This component is currently unavailable. But feel free to look around. And come back soon if you can’t find what you’re looking for this time.
mini love stories

MEER DAN 'GEWOON EEN AUTO': MINI LOVE STORIES.

Iedere MINI liefhebber realiseert zich op een bepaald moment dat een leven zonder dit merk ondenkbaar is. Dat hij of zij op een dag in de spiegel kijkt en iemand ziet die de klassieke Mini’s en de moderne MINI modellen meer dan leuk vindt. Iemand die gepassioneerd is geraakt en van MINI is gaan houden. Misschien ben jij ook wel zo iemand. Maar waar is deze liefdesrelatie begonnen en wat maakt MINI zo speciaal voor je? We bezochten de International MINI Meeting (IMM) 2023 in Florence, Italië en spraken daar met mensen uit de MINI community voor wie MINI meer is dan ‘gewoon een auto’.

MINI TITEL - The one and only Flagship

De Mini van Attila Fülöp is misschien wel de kleurrijkste Mini ooit. Het is een eregast bij vele International MINI Meetings, die al sinds het einde van de jaren ‘70 plaatsvinden. Het verhaal van Attila – nu voorzitter van de MINI Club Hongarije– is geweldig. Aanvankelijk was hij totaal niet geïnteresseerd in de klassieke Mini, laat staan dat hij er naar omkeek. Totdat hij in 2013 een groene Mini Cooper zag van zijn toenmalige werkgever. De auto was in verval: de koplampen waren kapot, de banden leeg en hij lekte remolie. "Ik stelde voor om hem mee naar huis te nemen en daar op te knappen. Dus gaf mijn werkgever mij de sleutels en zei daarbij dat ik hem mocht rijden als ik het mij lukte om hem te repareren." Zo gezegd, zo gedaan; Attila repareerde de Mini, reed er voor de eerste keer in en werd op slag verliefd: "Ik was meteen helemaal weg van de rijervaring en vroeg me af waarom Mini niet eerder in mijn leven was gekomen." Later, in 2018, ontwierp Attila een Mini schaalmodel (van Corgi op schaal 1:43 om precies te zijn) voor een door IMM georganiseerde ontwerpwedstrijd. Hij kwam met het idee om een Mini te hullen in de vlaggen van alle vorige IMM-gastlanden (in chronologische volgorde), met als kers op de taart de Union Jack op het dak. Met zijn ontwerp won hij de wedstrijd, wat betekende dat het aldus uitgedoste schaalmodel ook daadwerkelijk in gelimiteerde oplage is geprodudeerd. 

MINI IMM - Attila

Attila Fülöp en zijn Mini zijn een eerbetoon aan IMM's, maar ook aan de internationale gemeenschap die MINI maakt tot het merk dat het is.

 

 

MINI TITEL - Big Love

Toen Olivier ongeveer 20 jaar geleden een ongeluk kreeg met zijn motor, besefte hij dat hij een speeltje nodig had dat veiliger was. "Toen ik in de Mini reed, was ik op slag verliefd. Je hoeft de snelheidslimiet niet te overschrijden om plezier te hebben. Als ik hetzelfde plezier van de Mini in andere auto's wil hebben, zou ik elke dag mijn rijbewijs kwijt zijn," zegt hij lachend. Sindsdien heeft Olivier meerdere Mini’s gekocht, waar hij aan sleutelt in zijn eigen garage in Nantes, Frankrijk. Hij besmette ook zijn zoon Iowan met de passie voor de kleine auto. "Ik zag mijn vader oude Mini’s repareren in onze kleine garage en ik vond ze geweldig." Hoewel Iowan nog niet oud genoeg is om erin te mogen rijden hebben hij en zijn vader al een Mini voor hem klaar staan. Zo kan hij direct rijden als hij zijn rijbewijs heeft gehaald. Al laat Iowan het sleutelen liever aan zijn vader over: "Ik heb zelf wel wat reparaties aan mijn auto gedaan, maar ik ga er liever mee rijden!" Zijn vader Olivier heeft overigens nog steeds plannen om zijn Mini collectie uit te breiden. Hij zou graag ooit nog eens in zijn Mini willen racen. Ook wil hij een Mini Marcos bezitten, een speciale tweedeurs coupéversie van de klassieke Mini. Of zijn ambities ooit zullen overslaan op zijn zoon, of dat hij al tevreden is met het feit dat hij eindelijk in zijn eigen Mini kan rijden, zal de tijd leren. 

MINI IMAGE - Olivier

Olivier en Iowan vertegenwoordigen BIG LOVE die generaties overspant. Naast herinneringen slaagden ze er ook in een handtekening te bemachtigen van Rally- en MINI-legende Rauno Aaltonen. 

MINI TITEL - This Ugly

Christian en zijn vrouw Diana wonen in Berlijn, een stad die vraagt om karaktervol vervoer. De eerste auto van de vrouw van Christian was een Mini, dus besloot hij als verrassing in 2011 er weer eentje voor haar te kopen. En wat een geluk: Christian’s baas bleek nog een klassieke Mini te hebben. Bovendien was Diana op dat moment op zakenreis, wat Christian de perfecte gelegenheid bood om haar te verrassen. Ondanks dat de auto al meer dan tien jaar in een garage stilstond en inmiddels een dikke laag stof had verzameld, kocht hij hem. Vol spanning haalde hij Diana op van het vliegveld en nam haar direct mee om hun Mini te bekijken. Haar eerste woorden bij het zien: "In godsnaam, zo'n lelijke auto wil ik niet." Oei… Het bleek niet zomaar een Mini, maar een speciale Grand Prix editie met een heel bijzondere bodykit, waarvan er slechts 500 exemplaren gebouwd zijn. Het stel besloot om de auto op te knappen om hem vervolgens te verkopen. Maar
voordat ze de auto van de hand deden, wilden ze voor de lol nog een keer meedoen aan een lokale kwart-mijl-race. Aangezien Christian zich een beetje ziek voelde nam Diana plaats achter het stuur. Ze reed mee in de race en toen ze terugkwam was het eerste wat ze tegen haar man zei: "Deze auto gaan we mooi niet verkopen!" Soms is er niet veel nodig om levenslang verliefd te worden. Sindsdien heeft het stel nog drie Mini’s gekocht en wij hopen dat hun familie zal blijven groeien.

Diana and Christian

Wat denk jij? Is de Grand Prix editie zo controversieel als Diana dacht?

mini titel - true beauty

Wist je dat het vinden van een klassieke Mini in Noorwegen nog niet zo makkelijk is? Dat ondervond ook Przemek die in 2012 vanuit zijn geboorteland Polen naar het Scandinavische land verhuisde. Voordat hij vertrok was hij genoodzaakt om zijn oude Mini uit 1966 verkopen. Enkele jaren later begon het toch weer te kriebelen en besloot hij om weer een Mini te kopen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de Noorse markt is klein en er staan er niet veel te koop. Przemek zocht jaren naar de exacte klassieke Mini die hij wilde. Op een dag in 2021 vond hij er één, slechts 10 km van zijn huis. De auto stond al meer dan tien jaar onder een doek geparkeerd aan de straat. Dat klonk perfect. Te perfect, want tegen de tijd dat Przemek daaraankwam, kreeg hij te horen dat de auto was weggesleept. De Mini was naar een lokale autosloop gebracht. Przemek ging er heen en zag hem staan, ver na sluitingstijd, achter het hek onder vuile dekens… Om de auto van de sloophamer te redden moest hij snel in actie komen en aankloppen bij de eigenaar en vragen of hij de auto aan hem wilde verkopen. Dat lukte gelukkig, maar de Mini – een Special Edition ter ere van het 40-jarig jubileum – was volledig in verval. Meer dan tien Noorse winters laten immers hun sporen na. Przemek besteedde twee jaar aan het restaureren van de Mini om hem terug te brengen in de originele staat. Hij wilde dat de auto op tijd klaar zou zijn voor de International MINI Meeting. Begin dit jaar was zijn zeer speciale Mini klaar om te gaan. En hoe! De auto rijdt als een zonnetje. Zo goed zelfs dat Przemek met zijn hele gezin – zijn vrouw en twee dochters – in de Mini van Noorwegen naar Florence reed: “We besloten er vier dagen over te doen, maar na twee dagen waren we al in Italië. Het was echt een mooie rit en mijn dochter kon haar verjaardag vieren in Italië.”

MINI IMAGE - Przemek

Przemek miste bijna zijn geliefde 40th-anniversary Special Edition Mini, waaruit maar weer blijkt dat als je een MINI wilt, je nooit moet aarzelen. 

MINI TITEL - For Life

Het leuke aan een MINI is dat zelfs de meest simpele, doodgewone MINI een opmerkelijk verhaal kan hebben. Zo ook bij die van Christoph. Terwijl zijn vader wilde dat hij in een mooie Duitse auto zou rijden, had Christoph totaal andere plannen. Hij wilde dolgraag een MINI en kreeg de kans om voor een mooi prijsje een MINI One te kopen toen hij nog een tiener was. Dat was 11 jaar geleden. Sindsdien zijn Christoph en zijn auto onafscheidelijk.

Hij gebruikt de auto nog steeds elke dag, heeft hem
meerdere keren gebruikt als verhuiswagen en hij heeft er zelfs in geslapen. Want toen hij eens verbleef aan het Gardameer in Italië, nam een storm zijn tent mee. Maar gelukkig verschafte zijn MINI hem een prima slaapplek. Christoph hoopt dat
deze MINI zijn enige MINI blijft, in positieve zin: "Ik heb maar een paar dingen aan de auto gedaan, slechts kleine reparaties. Verder heb ik er nooit problemen mee gehad, nooit." En dat willen we graag zo houden.

MINI TITEL - Mini Meeting

De International MINI Meeting (IMM) is een jaarlijkse bijeenkomst van MINI liefhebbers van over de hele wereld. Het is een plek waar MINI bezitters, clubs en fans samenkomen om hun passie voor klassieke Mini’s en nieuwe MINI modellen te delen. Het evenement biedt tentoonstellingen van MINI modellen, sociale activiteiten, groepsritten, workshops en entertainment.

Het bevordert een gemeenschapsgevoel onder MINI enthousiastelingen en maakt het mogelijk vrienden en onvergetelijke herinneringen te maken. De IMM werd voor het eerst gehouden in 1978 in Duitsland en is sindsdien door tal van landen georganiseerd. Deelnemers rijden soms dagenlang om bij de bijeenkomst te komen. Als je een fan van het merk bent, moet je zeker een keer langskomen.

MINI IMAGE - Mini Meeting