ELEKTRISCH RIJDEN.

MINI elektrisch rijden – actieradius – fase

ACTIERADIUS ELEKTRISCHE AUTO.

Zo maximaliseer je de actieradius.
MINI Electric – scheidingslijn – Electric logo

WELKE FACTOREN HEBBEN INVLOED OP DE ACTIERADIUS?

MINI elektrisch rijden – actieradius – illustratie

ACCUFORMAAT.

Over het algemeen geldt: hoe groter de accucapaciteit, hoe groter de actieradius. Maar dat is niet het hele verhaal.

De accu is het zwaarste en duurste component van een elektrische auto. Op een bepaald punt vraagt een grotere accu om een krachtiger motor om zo dezelfde acceleratiewaarden te bereiken – en een sterker onderstel en remmen om de controle te behouden over de snelheid, het gewicht en het momentum. Daarom is het cruciaal dat we een optimale balans vinden tussen gewicht en actieradius. Zo behalen we maximale efficiëntie en benutten we de grondstoffen die we gebruiken optimaal.

MINI elektrisch rijden – actieradius – accuformaat
MINI elektrisch rijden – actieradius – externe factoren


ELECTRIC :

Elektrisch verbruik (gecombineerd) 15,2 – 15,8 kWh/100km disclaimer CO2 uitstoot (gecombineerd) 0 g/km disclaimer Elektrische range (WLTP gecombineerd) 233 - 226 disclaimer Elektrische range (WLTP stad) 312 - 297 disclaimer

OMGEVINGSFACTOREN.

Een aantal factoren heeft invloed op de actieradius van een elektrische auto.

 • Windsnelheid (i.v.m. luchtweerstand door het rijden)
 • Aerodynamica
 • Ramen en panoramadak
 • Temperatuur
 • Luchtdichtheid (kan invloed hebben op de accu)

Hoewel deze factoren invloed hebben op alle voertuigen, ongeacht het soort aandrijflijn, hebben ze een veel grotere invloed op elektrische voertuigen.

Elektrische aandrijflijnen zijn van zichzelf zeer efficiënt – tot 80% van de energie wordt gebruikt om vooruit te komen (bij een conventionele verbrandingsmotor is dat soms maar 15%). Iedere kleine verandering heeft echter invloed op het algemene verbruik. Zo kan het openen van de ramen of het panoramadak de luchtstroom rond de auto verstoren en zo de luchtweerstand verhogen. Wil je de airco gebruiken, dan kan dat een ‘efficiëntieconflict’ opleveren. Als vuistregel geldt: binnen de bebouwde kom is het meestal efficiënter om de ramen iets te openen. Op de snelweg kan je alle ramen beter sluiten en de airco gebruiken.

MINI Electric – scheidingslijn – Electric logo

ZO RIJ JE NOG EFFICIËNTER.

RIJDEN MET VOORUITZIENDE BLIK.

Recuperatie.
Volledig elektrische auto's en Plug-in Hybrides kunnen hun elektromotor gebruiken om af te remmen en daarbij kinetische energie omzetten in stroom voor de accu. Dit regeneratieve afremproces heet recuperatie.

One pedal driving.
Bij de MINI Electric is one pedal driving mogelijk. Door het ‘stroompedaal’ in te trappen accelereert de auto. Laat het pedaal los en de auto remt af. Dit remmen gebeurt niet met alle vier de wielen, maar is een gestage vertraging die je indien nodig kunt versterken met het rempedaal.

Over het algemeen geldt dat je voor het bereiken van een zo groot mogelijke actieradius moet proberen om zo veel mogelijk af te remmen zonder het rempedaal te gebruiken. Deze energieregeneratie verbetert de efficiëntie en zorgt ervoor dat het volle vermogen van de motor beschikbaar is voor acceleratie. Het is aan te raken om eens een stukje te rijden om te wennen aan deze recuperatie, zonder het rempedaal te gebruiken.

MINI elektrisch rijden – actieradius – rijden met vooruitziende blik
MINI elektrisch rijden – actieradius – MINI Electric achteraanzicht


ELECTRIC :

Elektrisch verbruik (gecombineerd) 18,1 - 15,2 disclaimer CO2 uitstoot (WLTP gecombineerd) 0 g/km disclaimer Elektrische range (WLTP gecombineerd) 233 - 226 disclaimer Elektrische range (WLTP stad) 312 - 297 disclaimer

VLOEIEND RIJDEN.

Een agressieve rijstijl – snel accelereren en hard remmen – kost veel energie. Zelfs met regeneratief remmen kan het systeem maar een deel daarvan terugwinnen. Als je de energie efficiënt wilt gebruiken, ontspan dan, geniet van de vloeiende dynamiek en glij voort over de weg.

GEBRUIK DE RIJMODUS.

Iedere rijmodus geeft het systeem een andere afstelling om zo naar wens meer nadruk te leggen op efficiëntie of prestaties. Het is aan te raden om een paar ritjes te maken om te wennen aan de eigenschappen van de verschillende rijmodi en optimaal te profiteren van de mogelijkheden. Alle elektrische MINI modellen zijn voorzien van rijmodi.

MINI elektrisch rijden – actieradius – rijmodus
MINI Electric – scheidingslijn – Electric logo

ZO PLAN JE EEN LANGERE REIS.

MINI elektrisch rijden – actieradius – illustratie

KEN JE ROUTES.

Let op laadstations langs de route.
Kijk voor vertrek naar een kaart met laadstations (bijvoorbeeld die van MINI Charging) om een overzicht te krijgen van de mogelijkheden. Houd bij het plannen van de reis rekening met de tijd voor het opladen. In het ideale geval kan je de route zo plannen dat je op handige momenten bij een laadstation bent – bijvoorbeeld tijdens een lunch- of rustpauze.

Minder is meer.
Een keer extra opladen van 10% tot 80% is meestal veel efficiënter dan wachten tot de auto volledig is opgeladen.

MINI elektrisch rijden – actieradius – routeplanning
MINI elektrisch rijden – actieradius – stopcontact

GEMOEDSRUST.

Compatibiliteit.
De MINI Electric is voorzien van een CCS-laadaansluiting. Daarmee is hij geschikt voor vrijwel alle openbare laadstations in Europa.

Laadkaart in de auto.
De laadkaart in het navigatiesysteem van iedere elektrische MINI heeft een overzicht van alle geschikte laadstations en toont alle stations die binnen de actuele actieradius liggen. Dit maakt het mogelijk om op ieder moment een route te plannen naar het volgende laadstation.

HOUD DE CHARGING CARD BIJ DE HAND.

MINI Charging biedt toegang tot meer dan 200.000 laadstations in heel Europa. Alleen al in Nederland zijn er bijna 80.000 laadstations. Het laadproces is gemakkelijk te activeren met de smartphone of MINI Charging Card.

Klik hieronder om meer te ontdekken over de betalingswijze en voor een interactieve kaart met alle laadstations.

MINI elektrisch rijden – actieradius – charging card
MINI Electric – het onderscheid

MINI Electric rijders aan het woord.

Ben je benieuwd of een elektrische MINI – de MINI Electric – iets voor jou is? Twijfel je nog over elektrisch rijden, de wegligging of het gedoe rondom (snel)laden en wil je eens weten hoe ‘echte’ MINI Electric rijders hun auto en elektrisch rijden ervaren? Wij vroegen vier MINI Electric rijders of zij als ervaringsdeskundigen meer konden vertellen over hun ervaringen met de MINI Electric in de praktijk.
MINI Electric rijders aan het woord

VEELGESTELDE VRAGEN.

 

THUIS LADEN.

HOE INSTALLEER IK DE WALLBOX?

Voor een vakkundige installatie van je MINI Wallbox adviseren wij onze installatieservice. Bestel deze eenvoudig samen met de MINI Wallbox bij je MINI dealer. Advies, installatie en inbedrijfstelling van je privélaadstation wordt verzorgd door onze officiële installatiepartner.

 • Je voordelen in één oogopslag:
 • Inspectie van elektrische aansluitvereisten bij je woning.
 • Aanbeveling van geschikte installatielocaties op basis van je persoonlijke parkeersituatie.
 • Installatie, aansluiting en inbedrijfstelling op de door jou gekozen installatielocatie (inclusief aanleggen van max. 2 m opbouwbekabeling).
 • Instructie over het laadproces.
 • 24 maanden garantie.
AAN WELKE VOORWAARDEN MOET MIJN GARAGE VOLDOEN?

Wij adviseren een 3 fase-aansluiting met een beveiliging van min. 16 A – daarmee kan de auto met 11 kW worden geladen. Een 3 fase-verbinding van 32 A is absoluut toekomstbestendig. Alle PHEV's kunnen op de MINI Wallbox Essential 1-fasig met max. 3,7 kW worden geladen.

WELKE VOORDELEN HEEFT DE MINI WALLBOX ESSENTIAL?

Kortere laadtijd: max. 7,4 kW (1-fase) resp. 11 kW (3-fase), kabellengte 5,0 meter, comfortabele kabel-opbergmogelijkheid, geïntegreerde foutstroomdetectie (‘DC-Leakage’).

KAN IK MET DE WALLBOX OOK AUTO'S VAN ANDERE MERKEN OPLADEN?

Ja, als je een Type 2 laadstekker of een CCS laadstekker (combi-stekker) gebruikt.

WELKE LENGTE HEEFT DE KABEL VAN DE MINI WALLBOX ESSENTIAL?

5 meter, vast aan de Wallbox gemonteerd.

KAN DE KABEL VAN DE WALLBOX WORDEN VERWIJDERD?

De kabel kan niet van de wallbox worden verwijderd.

MAG DE WALLBOX BUITENSHUIS WORDEN GEÏNSTALLEERD?

Ja, de MINI Wallbox Essential is gecertificeerd volgens beschermklasse IP 54 voor gebruik buitenshuis. Een extra bescherming tegen weersomstandigheden is niet absoluut noodzakelijk. De wallbox is ontwikkeld en gecertificeerd voor gebruik buitenshuis. Om redenen van comfort raden we echter aan om hem binnenshuis te installeren; dit voorkomt bovendien sneeuw- en ijsvorming op de wallbox tijdens de winter en houdt je wallbox langer vrij van vuil en mos. Download hieronder de installatie PDF.

IS ER BIJ GEBRUIK VAN DE WALLBOX SPRAKE VAN STRALINGSBELASTING?

Nee, omvangrijke elektromagnetische compatibiliteitstests hebben aangetoond dat de MINI Wallbox Essential geen straling genereert.

IS DE WALLBOX AFSLUITBAAR?

Tijdens de laadprocedure is de laadkabel vergrendeld (met het afsluiten van de auto). Download hieronder de installatie PDF.

KAN DE AUTO PERMANENT OP DE WALLBOX AANGESLOTEN BLIJVEN, ZELFS ALS IK MEERDERE WEKEN OP VAKANTIE BEN?

Ja, ook dan is er sprake van een constant verbruik, al is het maar klein.

MET WIE NEEM IK CONTACT OP BIJ PROBLEMEN MET DE WALLBOX?

Als je na de installatie van de Wallbox problemen ondervindt of als je Wallbox defect is, kun je op elk gewenst moment contact met ons opnemen via onze MINI Hotline: 0800-0321 of met onze E-mobility specialisten Douwe en Ciriel: 070–4147516.

MINI CHARGING.

HOE KAN IK DE MINI CHARGING LAADSTATIONS VINDEN?

Met het MINI navigatiesysteem vind je rechtstreeks alle laadstations van het MINI Charging-netwerk. Je kunt ook zoeken naar laadstations: als je in het navigatiesysteem als speciale bestemming laadstations invoert, verschijnt er een lijst met laadstations in je omgeving. Een andere mogelijkheid is de MINI Charging-app, waarmee je alle beschikbare laadstations op je smartphone kunt bekijken.

HOE WERKT HET LADEN BIJ HET LAADSTATION?

Met de MINI Charging Card of de MINI Charging-app kun je de laadstations ontgrendelen en de laadprocedure starten. Sommige laadstations kunnen worden gebruikt via de MINI Charging-app. De app met geïntegreerde QR-codescanner is eenvoudig te gebruiken en net zo eenvoudig te installeren. Download hiertoe de app, open deze en voer je MINI Charging-contractnummer en je pincode in.

HOE VINDT DE BETALING PLAATS?

Het laden van je auto gebeurt zonder contant geld; je betaalt eenvoudig door maandelijkse afschrijving van je rekening. Met je online MINI Charging-account heb je altijd een overzicht van je laadsessies en de kosten.

WAAROP MOET IK BIJ HET LADEN LETTEN?
 1. Schakel de motor uit en activeer de parkeerrem.
 2. Stel indien nodig vooraf de stroomsterkte in.
 3. Gebruik geen verlengkabels.
 4. Sluit de laadkabel altijd in deze volgorde aan en maak hem ook in deze volgorde los:

Aankoppelen:

1. Sluit de kabel aan op het stopcontact.

2. Sluit de kabel aan op de auto.

Loskoppelen:

1. Koppel de kabel los van de auto.

2. Koppel de kabel los van het stopcontact.

LED indicatie:

 • Witte verlichting: signaalverlichting
 • Rode verlichting: fout bij het laden
 • Oranje verlichting: Initialisatie
 • Blauwe verlichting: laden actief
 • Groene verlichting: laden voltooid

5. Sluit de auto af. De laadprocedure begint pas wanneer de auto is afgesloten.

ZIJN ER VERSCHILLEN TUSSEN LADEN MET WISSELSTROOM (AC) EN GELIJKSTROOM (DC)?

Normaal laden met wisselstroom (AC):
Vooral 's nachts maar ook overdag kan je auto efficiënt worden geladen. In vergelijking met een huisstopcontact heeft een AC-laadstation een hoger vermogen en kan de accu binnen enkele uren worden opgeladen. Dit type laadstation wordt aangeduid met de afkorting AC.

Snelladen met gelijkstroom (DC):
Wanneer snelladen vereist is, tonen DC-snellaadstations hun voordelen. Terwijl je winkelt of gaat lunchen, wordt de accu van je auto snel opgeladen. De laadprocedure duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Dit type laadstation wordt kortweg een DC-laadstation genoemd.

HULP BIJ PROBLEMEN MET HET LAADSTATION?

Let op: Neem bij problemen met het laadstation contact op met de beheerder van het laadstation. Het nummer staat normaliter op het laadstation.

MAG DE WALLBOX BUITENSHUIS WORDEN GEÏNSTALLEERD?

Ja, de MINI Wallbox Essential is gecertificeerd volgens beschermklasse IP 54 voor gebruik buitenshuis. Een extra bescherming tegen weersomstandigheden is niet absoluut noodzakelijk. De wallbox is ontwikkeld en gecertificeerd voor gebruik buitenshuis. Om redenen van comfort raden we echter aan om hem binnenshuis te installeren; dit voorkomt bovendien sneeuw- en ijsvorming op de wallbox tijdens de winter en houdt je wallbox langer vrij van vuil en mos.

CONTACT

MINI Charging telefoon: +31 70 701 3064

E-mail: nl@mini-charging.com

Openingstijden: MINI Charging is op werkdagen bereikbaar van 08.00 uur tot 19.00 uur.

MINI Klantenservice telefoon: 0800 – 099 22 35

E-mail: miniklantenservice@mini.nl

Openingstijden: Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 08.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

MILIEU- EN SOCIALE STANDAARDEN IN HET LEVERANCIERSNETWERK.

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE GRONDSTOFFEN DIE WORDEN GEBRUIKT VOOR DE HOOGVOLTAGE OPSLAG VAN DE MINI ELECTRIC EN WAT DOE JE OM TE ZORGEN DAT ZE VERANTWOORD WORDEN GEWONNEN?

De belangrijkste grondstoffen voor de hoogvoltage-accu zijn kobalt, lithium, grafiet en nikkel. De ommanteling van de hoogvoltage-accu is gemaakt van aluminium. MINI (BMW Group) spant zich in voor een toeleveringsketen die verantwoordelijk en duurzaam is en die voldoet aan onze eigen hoge ethische en mensenrechten standaarden. We werken nauw samen met belangrijke leveranciers van grondstoffen om ervoor te zorgen dat alle materialen op verantwoorde wijze worden gewonnen, zowel om het milieu te beschermen en te verbeteren als om de veiligheid en het welzijn van de werknemers op elk punt in de toeleveringsketen te waarborgen. We blijven ook onze logistieke operaties stroomlijnen om de impact van het transport van onderdelen naar onze fabrieken te verminderen.

KEN JE DE BRONNEN VAN DEZE GRONDSTOFFEN EN HOE ZORG JE ERVOOR DAT JOUW LEVERANCIERS VOLDOEN AAN DE DUURZAAMHEIDSEISEN?

MINI (BMW Group) kijkt zeer nauwkeurig en kritisch naar de herkomst van onze grondstoffen. Bij het selecteren van leveranciers houden we ons aan de OECD, Due Diligence-richtlijnen voor verantwoord zakelijk gedrag. Bovendien verplichten we onze directe leveranciers om samen met hun eigen leveranciers aan onze duurzaamheidseisen te voldoen. De transparantie van de leveranciersnetwerken is de basis voor het waarborgen van onze duurzaamheidseisen met betrekking tot onze leveranciers.

HOE WAARBORG JE DAT KOBALT OP EEN VERANTWOORDE WIJZE WORDT GEWONNEN?

Samen met BASF, Samsung SDI en Samsung Electronics zetten we ons in voor duurzame kobaltwinning. In een gezamenlijk project in de Democratische Republiek Congo willen we ons committeren aan het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van lokale mensen. Om nadelige gevolgen te voorkomen of te beperken en de bevolking van Congo niet teleur te stellen, hebben we ook de Duitse Vereniging voor Internationale Samenwerking (GIZ) GmbH opdracht gegeven om via een proefproject in de Democratische Republiek Congo de arbeidsomstandigheden in de ambachtelijke kobaltwinning te verbeteren. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid dat de grondstoffen worden gewonnen en verwerkt onder normale omstandigheden. We zijn regelmatig ter plaatse, kennen de mijnen en de werkmethoden van onze partners en zorgen voor een schone winning. Om de behoefte aan kritische grondstoffen zoals kobalt in het algemeen te beperken, streeft de BMW Group daarnaast het doel na om het aandeel gerecycled kobalt in accucellen te verhogen.

WELKE STAPPEN NEEM JE OM TE ZORGEN DAT HET AANKOOPPROCES VOOR ALUMINIUM EERLIJK EN DUURZAAM IS?

Bij het aankoopproces van aluminium kopen we niet alleen in voor onze eigen behoeften, maar stellen we dit materiaal ook beschikbaar aan onze leveranciers, betrouwbaar en tegen redelijke prijzen. Dit zorgt voor meer planningszekerheid aan beide kanten. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan onze langetermijnvraag naar duurzaam geproduceerd aluminium, sloot de BMW Group zich als eerste autofabrikant aan bij het Aluminium Stewardship Initiative – waarbij actief eisen worden gesteld aan ecologische en sociale duurzaamheid voor gecertificeerd aluminium in de hele aluminiumwaardeketen – van de mijn tot het recyclingproces. Bovendien streven we ernaar om meer gerecycled aluminium te gebruiken in onze productieprocessen. Het hergebruik van materialen heeft een positief effect op met name de volgende duurzaamheidsaspecten: biodiversiteit, CO2 uitstoot (vooral bij grondstoffen met energie-intensieve productie zoals aluminium, staal en koper) en vermindering van afval. Het gemiddelde aandeel gerecycled aluminium in onze auto's is 20%. Voor aluminium gietlegeringen is dit 40%. We werken samen met het Aluminium Stewardship Initiative aan de certificering van onze aluminiumpartners volgens de geschetste duurzaamheidsnorm. Ga voor meer informatie naar aluminium-stewardship.org

WAAR KOMT JE LITHIUM VANDAAN EN HOE BEWAAK JE DE DUURZAAMHEID VAN HET WINNINGSPROCES?

Het lithium dat wordt gebruikt in de onderdelen van de MINI Electric komt uit Australië. De winning is afkomstig uit afzettingen van hard gesteente, die op het gebied van duurzaamheid aan de hoogste eisen voldoen. De BMW Group blijft onderzoek doen naar hergebruik van materialen zoals lithium via accurecycling – bijvoorbeeld door herproductie of kringloopconcepten.

WELKE STAPPEN NEEM JE OM TE ZORGEN DAT JE LEVERANCIERS VOLDOEN AAN DE DUURZAAMHEIDSEISEN?

Het verkrijgen van maximaal inzicht in onze toeleveringsketen helpt ons problemen in de basis te identificeren en deze effectief aan te pakken, vaak in samenwerking met onze leveranciers en andere belanghebbenden. De toename van transparantie en efficiënte benutting van grondstoffen in onze toeleveringsketens is gebaseerd op naleving van milieu- en sociale normen zoals gedefinieerd in de BMW Group duurzaamheidsstandards voor het leveranciersnetwerk. Elke leverancier moet bij zijn aanbod rekening houden met de duurzaamheidsstandards van de BMW Group. Bovendien laten we ons leiden door internationale standaarden zoals de richtlijnen van het UN Global Compact Initiative (Davos, 01/99) en de ‘Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work’ (Genève, 06/98), de International Labour Organization (ILO) en hun due diligence-proces met de vereisten van de ‘UN Guiding Principles on Business and Human Rights.’

wanneer WORDT DE MINI ELECTRIC GROENER DAN DE MINI COOPER S?

De ‘groenheid’ van een elektrische auto hangt uiteindelijk af van de bron van de netstroom waarmee de accu wordt gevoed. Een ander aspect van de CO2 voetafdruk tijdens de levensduur is de energie die wordt gebruikt om het accupakket te vervaardigen. Met dit in gedachten hebben tests aangetoond dat het opladen van de MINI Electric met deels hernieuwbare elektriciteit, ervoor zorgt dat al bij ongeveer 19.000 km de CO2 die vrijkomt tijdens de productie is gecompenseerd. Over een volledige levenscyclus is de uitstoot van een MINI Electric 40% (EU-mix) en 70% (mix hernieuwbare energie) lager in vergelijking met een benzine-aangedreven MINI Cooper S. Dat betekent dat de MINI Electric bij typische dagelijkse rijafstanden slechts twaalf maanden hoeft te rijden om de extra opwarming van de aarde te compenseren.

MINI elektrisch rijden – het onderscheid
MINI elektrisch rijden – stopcontact
BIG LOVE FOR THE PLANET.

DE TOEKOMST IS DUURZAAM.

Met de blik op de toekomst creeëren we samen met jullie verhalen over meer doen met minder, over kleine ideeën met grote impact en uitdagingen die we omzetten in kansen voor een duurzame toekomst.
MINI elektrisch rijden – overzicht

ELEKTRISCH RIJDEN.

NAAR ELEKTRISCHE AANDRIJVING.

De elektrificatie van de aandrijflijn is de mobiliteit voor de toekomst. Laten we eens kijken naar de verschillende MINI systemen en enkele veelgebruikte termen.

MINI elektrisch rijden – overzicht
OPLADEN.

THUIS EN ONDERWEG.

‘Brandstof tanken’ kan overal – waar je ook bent.

MINI elektrisch rijden – het onderscheid