COMING SOON!

author.product-selector.pdhNotAvailable.disclaimerInfo.text This component is currently unavailable. But feel free to look around. And come back soon if you can’t find what you’re looking for this time.
MINI - love for the people - Lakwena MINI - love for the people - Lakwena

IT’S A CELEBRATION OF CULTURE.

De in Londen-wonende beeldend kunstenares Lakwena Maciver transformeerde een klassieke Mini uit 1986 tot een waar kunstwerk – een explosie van kleuren, plezier en ‘BIG LOVE’ voor MINI Recharged. We volgden het project en doken in de wereld van Lakwena Maciver.

Deze klassieke Mini stráált. Hij is bijzonder kleurrijk en opvallend. Hij schreeuwt als het ware: “Kijk mij eens!” De populaire kunstenares Lakwena Maciver (36) ontwierp de kleurrijke decoratie voor deze Mini (bouwjaar 1986 en specifiek door MINI uitgekozen op basis van het geboortejaar van de kunstenares). Ze creëerde een opwindend en prikkelend, zeg maar ‘elektriserend’ kunstwerk. Dat is de Mini ook letterlijk, want Lakwena’s Mini is een visitekaartje voor MINI Recharged.

MINI Recharged is een project waarin klassieke Mini’s worden voorzien van elektrische aandrijving – een technische ingreep die desgewenst ook weer ongedaan kan worden gemaakt. Duurzame ‘upcycling’ noemen we dat.

Wij zijn erbij als Lakwena voor het eerst de volgens haar ontwerp gespoten Mini te zien krijgt. Ze is gekleed in een zwart trainingspak, draagt gouden oorringen en een halsketting met een kruis en Afrikaanse hangers. Ze spreekt bedachtzaam en je voelt haar warme persoonlijkheid en intelligentie. En boven alles straalt ze plezier uit.

Minivoices –Portrait – Manuel Vock

— Daar is hij dan: je elektrische klassieke Mini, jouw kunstwerk. Hoe voelt dat?

Ik vind dat ie er schitterend uitziet. Het is zo fijn dat al die kleuren bij elkaar zo goed werken, zowel in het interieur als op de carrosserie. Ik had natuurlijk al stukjes gezien tijdens het project, maar nu ik hem in zijn geheel bekijk, vind ik hem ongelofelijk mooi.

— Het is vast ook voor jou heel speciaal om jouw kunst op deze Mini te zien.

Het is zeker heel bijzonder. Want ik ben begonnen met een tekening – mijn persoonlijke voorstelling van hoe de Mini er moest uitzien – een soort droomauto. Gewoon op papier getekend met potloden en stiften. Het is ongelofelijk dat ik hem nu in het echt zie.

— De klassieke Mini is een iconische, bescheiden auto; jouw kunst is … brutaal. Botst dat niet met elkaar, denk je?

Het botst en het past ook juist wel bij elkaar, denk ik. Ja, de Mini is een iconische, bescheiden klassieker, maar we hebben alle kenmerken van de Mini intact gelaten. Alle details zijn er nog en je kunt ze ook gewoon zien. We hebben het origineel vooral extra kleur gegeven en volgens mij werkt die ‘botsing’ juist heel goed.

— Is jouw persoonlijke visie goed te herkennen in deze Mini?

Ja, ik denk wel dat je die ziet. Het begon natuurlijk als een tekening, maar nu ik hem in het echt zie, herken ik veel van mijn droombeelden in de Mini. Dat was niet eens zozeer het plan, maar als ik kijk naar al die kleuren en motieven, en de uitstraling van de hele auto, dan maakt dat me heel blij. Weet je, omdat we de auto vooral als een praktisch voorwerp zien, kiezen we vooral voor donkere kleuren, zodat het niet zo opvalt als ie vuil is. Maar als ik deze Mini zie, zo kleurrijk en stralend, ja dat geeft me een fantastisch gevoel. Ik ben echt heel blij met het resultaat.

MINI - love the people - Lakwena aan de tekentafel
MINI - love the people - kwasten Lakwena
OP PAPIER GETEKEND MET POTLODEN EN STIFTEN. HET IS ONGELOFELIJK DAT IK HEM NU IN HET ECHT ZIE.

— Je bent nu onderdeel van het MINI Recharged-project. Dat is bedoeld om auto’s te elektrificeren – klassieke Mini’s worden voorzien van elektrische aandrijving en nieuwe technologie. Hoe denk jij over duurzaamheid?

Ik vind het heel fijn dat ik aan dit project kan bijdragen, want ik denk dat het heel belangrijk is. Het project is echt een antwoord op wat de wereld nu van ons vraagt – echte verandering. Andere keuzes, voor dingen die duurzaam zijn in plaats van schadelijk voor het milieu. Ik ben blij dat ik erbij betrokken ben, want dit gaat echt iets veranderen. Dat grote merken als MINI kiezen voor verandering is een krachtig signaal, want het heeft ook grote invloed op andere bedrijven in de industrie.

— Duurzame mobiliteit – wat betekent dat voor jou?

Ik denk dan aan reizen en autorijden zonder dat je het milieu schade toebrengt, zodat je de natuur beschermt voordat die helemaal niet meer te redden is. Om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen kunnen leven in een goede en gezonde wereld en dat ze nog een toekomst hebben. Het gaat dus om veranderingen die goed zijn voor het milieu.

Flashback: een ijskoude ochtend in een plaats op het platteland in de buurt van Oxford. De autospuiterij waar we elkaar ontmoeten, staat naast een manege. Lakwena is uit Londen hiernaartoe gereisd om te zien hoe de professionele autospuiters haar kleurenconcept hebben vertaald naar de carrosserie van de klassieke Mini. En om het effect van haar ontwerp te ondergaan. De spuiters hebben – ambachtelijk met de hand – nauwkeurig elke strook en elk caleidoscopische patroon afgeplakt en in de juiste kleur gespoten. Hier is niets geautomatiseerd. Jamie en Alex, de spuiters, hebben drie weken lang en vaak ook tot diep in de nacht aan de uitvoering van het ontwerp gewerkt. Lakwena glijdt met haar vingers over de kleurig gestreepte carrosserie, over de gelig oranje raamstijlen en het hemelsblauwe dak.

MINI - love the people - light
MINI - love the people - snelheid
MINI - love the people - Lakwena sign
MINI - love the people - band

— Is er een specifiek detail waar je extra trots op bent?

Vooral de hand op het voorspatbord – zowel links als rechts – is een van mijn favoriete elementen. Vanwege de kleur én de vormen, die zijn geweldig. Die handen geven het ontwerp een extra laag, extra betekenis. Die wil je onderzoeken, uitpakken als het ware.

— Vertel eens over de slogans op de auto?

Er staat ‘BIG LOVE’ op beide zijkanten. En op de motorkap staat ‘we are here’ en achterop staat ‘You were there’ en dat gaat over reizen, of over migratie eigenlijk. Er is een bekende uitdrukking, ‘we are here because you were there’ en die verwijst naar het kolonialisme en alles wat daarbij hoort. Migratie, en het feit dat de Britse cultuur zo beïnvloed is door de reizen die mensen hebben ondernomen. Het verwijst ook naar de mensen uit de voormalige koloniën die nu in ons land wonen en de verrijking van onze cultuur die dat oplevert. Cultuur is een mix van allerlei dingen, ik vind dat hartstikke mooi en dat wil ik vieren. En ik wil eer bewijzen aan de reizen die zo veel verschillende mensen hiernaartoe hebben gebracht.

— Was de Mini ook een onderdeel van de reis van jouw familie?

Wij hadden thuis inderdaad ook een Mini. Mijn vader heeft mijn oudste zus erin leren rijden. Ik en de andere kinderen zaten dan achterin. Wij waren het publiek bij haar autorijlessen.

MINI - love the people - we are here
MINI - love the people - Lakwena in the car
MINI - love the people - over Lakwena Maciver

OVER LAKWENA MACIVER.

Lakwena Maciver is in 1986 in Londen geboren en woont daar nog steeds. Haar vader is Oegandees en haar moeder Brits. Sinds twee jaar werken Lakwena en MINI samen aan unieke, creatieve projecten. Voor het project Lakwena x MINI beschilderde ze een muur van een fabriekstoren in München, als onderdeel van de BIG LOVE-campagne. Voor het MINI Recharged-project ontwierp ze de decoratie voor de klassieke Mini uit haar geboortejaar. Lakwena is in 2009 aan de London College of Communication (LCC) afgestudeerd in Graphic Design. Ze maakte naam met haar grote muurschilderingen met elementen geïnspireerd op het utopisme en het Afrofuturisme. Haar werk onderscheidt zich door de veelkleurige caleidoscopische patronen in combinatie met slogans. Lees hier meer over Lakwena Maciver.

RIDLEY ROAD IS een fijne MICROCOSMos waarin UITEENLOPende CULTUREn samenkomen. die wilde ik linken met de MINI.
MINI - love the people - portret buiten

Later die middag bezoeken we de buurt waar Lakwena woont, in het district Hackney in Londen. Haar kijk op het leven en haar kunst zijn beïnvloed door deze wijk. We wandelen over de markt van Ridley Road, een mix van Aziatische bazaars en Afrikaanse marktstalletjes, met torenhoge stapels vuurrode pepers, bergen wortelknollen, geplukte kippen aan een haak, goudgele lamsspiesjes en gitzwarte linzencurry’s. Handelaren verkopen gouden sieraden en armbanden. Tarotkaartenlezers
voorspellen voor weinig geld een gouden toekomst. Een oudere man groet ons. Hij komt uit Oeganda, net als Lakwena’s vader – uit dezelfde omgeving zelfs. Ze begroeten elkaar in hun eigen taal en kletsen even. De studio van Lakwena bevindt zich op de eerste etage van een voormalig pakhuis. Een kleine ruimte, een creatieve wanorde met minstens tweehonderd notitieblaadjes op de muur geplakt, allemaal in een andere kleur. Eén plank biedt plaats aan de buitenbeentjes van het kleurenspectrum: middenmagenta, kobaltblauw, mosterdgeel, micagroen. Kleine hebbedingetjes vullen de vensterbank, zoals haarolie, ansichtkaarten, flyers en een sleutelhanger met de tekst ‘The best is yet to come’.

— Hoe inspireert deze buurt jou?

De Mini is een iconisch bestanddeel van het Britse erfgoed, maar daardoor bekijken we hem vooral als een op de blanke Europeaan gericht typisch Engels design. Maar er zit veel meer achter, want er hebben veel uiteenlopende culturen bijgedragen aan de Britse cultuur. Bij het ontwerp voor de Mini had ik dat in gedachten, net als het feit dat Ridley Road een fijne microcosmos is waarin uiteenlopende culturen samenkomen. Je ziet hier zo veel mensen die van overal ter wereld afkomstig zijn, met hun eigen culturen, die hier hun thuis hebben gemaakt. Dat wilde ik laten terugkomen in het ontwerp voor mijn Mini. Met de slogans, maar ook met de kleuren en motieven. Ter ere van het reizen, de migratie en alle verhalen die erbij horen. Dat alles bij elkaar heeft deze cultuur gemaakt tot wat die is en dat wilde ik weerspiegelen in mijn Mini.

— Voel je je hier echt thuis?

Ik denk het wel, want hier zijn zoveel mensen zoals ik, van overal op de wereld. Deze wijk houdt ook mijn warme jeugdherinneringen van Oost-Afrika levend.

— Waar zou je naartoe gaan met deze Mini?

Als ik met de Mini op reis mocht, dan wilde ik er ook een vliegfunctie in hebben. Dan zou ik ermee de wolken in gaan.

— Waarnaartoe?

Misschien naar de hooglanden van Ethiopië, want die hebben voor mij heel bijzondere betekenis.

— Waarom?

Ik hou van de mythologie van het gebied. Volgens mij geloven de Rastafari’s dat dit gebied het vroegere paradijs is, de Hof van Eden. Ik geloof dat niet echt, maar ik hou wel van de mythologie eromheen. Ik heb ook geweldige herinneringen aan toen ik daar was in mijn jeugd – een gouden tijd. Dus Ethiopië blijft voor mij altijd bijzonder.

— Samenvattend: wat betekent dit project voor jou?

Het is gewoon een grote eer: mijn werk op een klassieke Mini. Want de auto is een icoon van de Britse cultuur en ik ben daar ook trots op. Dat betekent heel veel voor mij. De Mini heeft zo veel historie en iedereen kent MINI als automerk. Dus om met MINI te mogen samenwerken en niet alleen voor een muur van een fabriek, maar ook voor een echte Mini een ontwerp te mogen maken, is een ongelofelijk voorrecht. Daarom ben ik ook heel, heel blij.

— Hoe hoop je dat mensen reageren op de Mini?

Ik hoop vooral dat ze de warmte voelen. En dat ze een lach op hun gezicht krijgen als je hem zien. Want het doel is vooral om cultuur een boost te geven. Kortom: ik hoop dat de mensen mijn Mini zien als een viering van cultuur en de Britse cultuur in het bijzonder.

MINI - love the people - Lakwena in de auto
MINI - love the people - you were there
MINI recharged

OVER MINI RECHARGED.

De door Lakwena gedecoreerde Mini is onderdeel van het MINI Recharged-project, waarin Mini’s worden ‘geüpcycled’. Daarbij wordt traditie van de klassieke Mini gecombineerd met vooruitstrevende technologie in de vorm van een elektrische aandrijflijn. De ingenieurs van Recharged Heritage Limited, een nieuwe partner van MINI, maken van de klassieke Mini een emissievrije auto door er een 72 kW sterke elektromotor in te bouwen, in combinatie met een batterij die een actieradius biedt van ongeveer 160 kilometer. Dat betekent dat de MINI Recharged toegang heeft tot de milieuzones die in veel steden zijn ingesteld. Alle wijzigingen die aan de klassieke Mini zijn aangebracht voor de montage van de elektrische aandrijflijn, zijn overigens weer ongedaan te maken. Want MINI vindt het belangrijk dat zorgvuldig wordt omgegaan met het historisch erfgoed en dat de klassieke Mini uiteindelijk weer kan worden teruggebracht naar zijn originele staat. Daarom wordt de originele benzinemotor van elke door Recharged Heritage Limited omgebouwde Mini opgeslagen en geregistreerd, zodat hij in de toekomst weer kan worden gemonteerd in de oorspronkelijke auto.