COMING SOON!

author.product-selector.pdhNotAvailable.disclaimerInfo.text This component is currently unavailable. But feel free to look around. And come back soon if you can’t find what you’re looking for this time.
MINI - love for the people - Silver Sliders MINI - love for the people - Silver Sliders


The story of
The silver sliders.

Forever Young.

Wie droomt er niet van? Rond je 70ste nog in topvorm zijn, fysiek en mentaal? Er zijn inspirerende mensen die weten hoe je dat doet, zoals de “Silver Sliders” uit Canada. De leden van dit hoogst bijzondere skiteam zijn de 70 jaar gepasseerd. Ze genieten echter nog met volle teugen van het leven en staan bijna dagelijks op de lange latten, zodra de sneeuwcondities dat toelaten. Wat drijft hen en wat kunnen we opsteken van oud worden in stijl?

Zeg eens eerlijk: maak je je wel eens zorgen over hoe het leven eruitziet zodra je met pensioen gaat? Je hoopt toch vurig dat je dan frank en vrij kunt zijn, dat je in staat bent alles uit het leven te halen en dat je zo veel mogelijk tijd kunt doorbrengen met de mensen van wie je houdt. De “Silver Sliders” bewijzen dat dat kan. Petje af voor eenieder die net als zij op die leeftijd nog zo bruist van energie, moed en hang naar avontuur. Zij leveren het bewijs dat je volop plezier kunt hebben na je 70ste. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een stel goede kameraden die jouw gevoel voor humor delen, zoals bij de “Silver Sliders”, en net zo gek zijn van skiën. Dat doen zij, uit de grond van hun hart.

MINI | Silver Sliders in the car

De “Silver Sliders” hebben zich in de afgelopen veertig jaar gewaagd aan talrijke afdalingen in het Whitewater Ski Resort. Dat bevindt zich ten zuidwesten van de kleine plaats Nelson in de Canadese provincie British Columbia. Bij perfect skiweer reist de groep bijna dagelijks naar het skigebied, dat ook buiten Canada beroemd is bij tal van ski- en snowboardcommunities om zijn droge en lichte poedersneeuw. De “Silver Sliders” doe je echter geen plezier met geprepareerde pistes. Integendeel, ze skiën liever in diepe sneeuw in adembenemende landschappen vlak onder de bergtoppen, ver weg van de grote massa. Daarvan genieten ze en dat houdt ze jong van lijf en geest!

Maar hoe hebben de “Silver Sliders” op hun oude dag de ongelooflijke levenszin, passie voor skiën en avontuur behouden? Wat betekent de naam van dit gezelschap eigenlijk? Wat kunnen we van hen leren? Per slot van rekening droomt iedereen ervan om vol positieve energie actief te blijven tot op hoge leeftijd – en niet alleen op de skipistes.

Wij wilden antwoorden op deze vragen en daarom spraken we af met vier teamleden in ijzige koude in het Whitewater skigebied. We namen de camera mee, wat niet alleen resulteerde in een indrukwekkende video, maar we kregen ook de kans om wat wijsheden op te tekenen van de “Silver Sliders”: Bud Stoll, Ken McClennan, Joan Harvey en Mike Brewster.

De sleutel tot plezier? Vriendschap.

Veel mensen kampen met eenzaamheid als ze ouder zijn. Daarom is het zo belangrijk om in contact te blijven met anderen en samen te genieten van memorabele belevenissen, zoals bij de “Silver Sliders” het geval is. Mike Brewster en Joan Harvey zijn al sinds de jaren zeventig een stel en delen ook de passie voor skiën. Elk skiseizoen brengen ze meer dan zestig dagen op de pistes door en dan vrijwel altijd vergezeld van hun “Silver Slider” buddy’s: Bud Stoll en Ken McClennan. Mike en Joan zijn al decennia met hen bevriend. Allemaal zijn ze onder de indruk van de adembenemende schoonheid van dit gebied in de legendarische Selkirk Mountains in British Columbia, maar ze zijn zich ook bewust van de gevaren die skiën in diepe sneeuw met zich meebrengt. Ze genieten al sinds hun jeugd van off-piste skiën – lang voordat dat bekender werd. Mocht je ooit het geluk hebben om op een van hun tochten mee te gaan dan krijg je al snel door: dit is een hechte groep dikke vrienden. Zodra eentje de leiding neemt, dan volgt de rest blindelings. “Een dag zonder fun is een dag niet geleefd”, is een van hun motto’s. Dus zoeven de pensionado’s op deze winterse dag soepel achter elkaar de hellingen af onder het slaken van vreugdekreten. Wat een geschenk.
Silver Sliders maken zich klaar voor actie
Silver Sliders aan het  skiën
Silver Sliders skiën de berg af
Silver Sliders terug bij de MINI Countryman

Een rollende steen verzamelt geen mos.

In het skiseizoen is het Whitewater Ski Resort zeven dagen per week open. Als Bud wat tijd over heeft en de sneeuw goed is, en dat is eigenlijk elke dag, kan hij de aantrekkingskracht van het gigantische berggebied niet weerstaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze levenslustige gepensioneerde elke centimeter van dit skigebied, met zijn steile afdalingen, tracks tussen de bomen en veel diepe sneeuw, kent als zijn broekzak. Zelfs locals zijn nog regelmatig verbaasd dat hij zoveel onbekende spots kent. En deze man zou in de zeventig zijn? Echt niet! Misschien komt het door het verlangen naar verse poedersneeuw dat hij en zijn kameraden zich jeugdig voelen en nog zo actief en nieuwsgierig zijn als kinderen? Kunstknieën of andere fysieke ongemakken weerhouden ze er niet van om soepel door diepe poedersneeuw te carven.
MINI Countryman in de sneeuw
Sneeuwschuiver

Blijven lachen.

Een grote sticker op de achterkant van Bud’s auto vermeldt: “Als het vriest in de hel, dan ski ik ook daar!” Hieruit blijkt niet alleen zijn passie voor skiën, maar ook het gevoel voor humor bij de “Silver Sliders”. Ze lachen wat af met elkaar, zoals bij het maken van plagerige grappen over elkaars bejaarde botten en lichamen. Of het nu gaat om Joan, Mike, Ken of Bud – om de beurt zijn ze in een grap wel een keer aan de beurt, maar dat kan ze niet deren. Ze zouden zich waarschijnlijk meer zorgen maken als ze niet meer het mikpunt zijn bij de vriendelijk bedoelde plaagstootjes. Er is dus kortom genoeg lol op de hellingen en tijdens de pauzes onderweg. Soms bekogelen ze elkaar met sneeuwballen. We vragen aan Joan of de teamnaam wellicht ook een wat ironische knipoog is naar hun leeftijd. Ze onthult echter: “We werden de “Silver Sliders” genoemd omdat onze eerste ski’s deze zilverkleurige Volants waren.” Ze vervolgt lachend: “Maar de naam heeft niets te maken met onze haarkleur, want toen waren we nog niet grijs!”

Wees avontuurlijk, respecteer risico’s.

Iedere liefhebber van off-piste skiën moet welhaast avontuurlijke genen hebben. Dat geldt ook voor de “Silver Sliders”. Eind jaren zeventig behoorden ze tot de durfallen in het Whitewater Ski Resort die maar wat graag de diepe poedersneeuw opzochten op de “backside”, een gebied aan de achterzijde buiten de grenzen van het skigebied. En dan liefst meermaals per dag. Om afgelegen spots te bereiken hadden ze ook altijd een voertuig om over soms ruige en met sneeuw bedekte wegen te rijden. Terwijl sommigen startten met een afdaling van de bergtop, pikte een ander teamlid ze aan het eind op – dat werd allemaal gecoördineerd met walkietalkies. Dat gaat nu nog net zo, alleen gebeurt het oppikken tegenwoordig met een MINI Countryman. Via een aftelrijmpje wordt bepaald wie rijdt en de skiërs opwacht aan het eind van de afdaling. Dat de “Silver Sliders” nog steeds op verantwoorde wijze in staat zijn om op hun leeftijd van deze indrukwekkende en volledig verlaten hellingen af te skiën, hebben ze te danken aan hun vele jaren ervaring met skiën in diepe poedersneeuw. “Het is minder belastend voor je knieën”, zegt Mike.
Silver Sliders in de MINI
Silver Sliders in de skilift

Wees onbevangen en nieuwsgierig.

De “Silver Sliders” zijn niet alleen het schoolvoorbeeld van vriendschap, genieten van het leven, trainen en sporten als je ouder wordt – ze laten ons ook zien wat het oplevert als je openstaat voor nieuwe, onbekende zaken, zoals een camerateam. Geen van het viertal was ooit eerder betrokken bij een videoproductie. Als ze koud en uitgeput moesten wachten gedurende het wisselen van cameralenzen, dan lieten ze niets merken. Iedereen op de set had profijt van hun geduld en ook hun nieuwsgierigheid. Joan en Mike nodigden ook de hele crew uit om bij hen thuis te komen filmen en voorzagen iedereen van thee en koffie. Ze waren verbazingwekkend gastvrij en zeer geïnteresseerde gesprekspartners. Het was niet alleen een cadeau dat ze hun leefwereld en het verhaal van de “Silver Sliders” met ons delen wilden. Het gaf ons de hoop dat ook wij op hun leeftijd even fit kunnen zijn en in staat zijn om nieuwe ervaringen te delen met gelijkgestemde kameraden. We maken daarom graag van de gelegenheid gebruik om te zeggen: Joan, Bud, Mike en Ken – ontzettend bedankt voor jullie tijd en vertrouwen en: blijf lachen! Tegen alle anderen willen we zeggen: houd de “Silver Sliders” in gedachten ter inspiratie voor wat het leven je kan brengen als je ouder bent, want dit ski-gekke gezelschap bewijst dat leeftijd slechts een getal is.
MINI | Silver Sliders | leeftijd is slechts een getal MINI | Silver Sliders | leeftijd is slechts een getal